Spotlight Blokken Beslag Schepen
  Home Rondleiding     Catalogus     Contact     Routebeschrijving  Language English/Dutch
 

 

  Schepen

  VEEL HISTORISCHE SCHEPEN VAREN MET BLOKKEN VAN ORDING BLOCKMAKERS / MANY SHIPS SAIL WITH OUR BLOCKS

Haringlogger Balder VL92

Op donderdag 13 januari 2005 meerde de haringlogger VL. 92 'Balder' af aan de museumkade voor het Visserijmuseum in Vlaardingen. De stalen zeillogger is in 1912 voor de Visscherij Maatschappij Mercurius van de gebroeders Pot op de scheepswerf van De Jong in Vlaardingen gebouwd. In 1960 werd het schip niet langer voor de visserij gebruikt en voor dit doel afgestoten.
In overleg met de eigenaar van het schip, de Vereniging Nederlands Scheepvaartmuseum te Amsterdam, is een langdurig bruikleen overeengekomen, waarmee dit varend Vlaardings erfgoed weer in zijn oorspronkelijke haven terugkeert.
Ten behoeve van het toekomstig gebruik van de Balder heeft het museum contact opgenomen met de Stichting Stadslogger Vlaardingen. Deze stichting, een initiatief van D. van der Lugt en C. Pons, streeft naar het verwerven van een logger ten behoeve van recreatief en toeristisch gebruik voor de stad Vlaardingen. Beide instellingen zijn overeengekomen de specifieke aandacht te richten op de Balder, waarmee zowel de doeleinden van het museum (educatie en collectie-vorming) als die van de Stichting Stadslogger (evenementen en Vlaardingen- PR) bereikt kunnen worden.
Indien dit samenwerkingsverband het kostbare grootonderhoud aan de Balder weet te realiseren, zal de haringlogger in eigendom aan 'Vlaardingen' worden overgedragen en definitief de haringstad als thuishaven krijgen.

De VL 92 Balder is in 1912 gebouwd op de scheepswerf De Jong voor de Visscherij Maatschappij Mercurius van de gebroeders Pot. In 1960 werd de boot uit de visserij gehaald, om in 1976 door het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam te worden gerestaureerd. Het museum had toen nog het plan een representatieve vloot bijeen te brengen.

 


J2-DC
  2010
J2-DC