Spotlight Blokken Beslag Schepen
  Home Rondleiding     Catalogus     Contact     Routebeschrijving  Language English/Dutch
 

 

  Schepen

  VEEL HISTORISCHE SCHEPEN VAREN MET BLOKKEN VAN ORDING BLOCKMAKERS / MANY SHIPS SAIL WITH OUR BLOCKS

Stevenaak Helena

In 1875 heeft schipper W.G Fromm uit Millingen scheepswerf Jonker de opdracht gegeven de stevenaak Helena te bouwen. Daarna is het schip door de schippers Rhijnvos (1910-1926), Th. Verburg (1926-1955) en vanaf 1956-1989 door vele andere schippers bevaren.

Het zeilschip was speciaal bedoeld voor de vaart op de Rijn, van Rotterdam tot Straatsburg. Het is een snelle zeiler sierlijk gelijnd met een hoog gewelfd achterschip. De woning staat ver naar voren, waar het schip het breedst is. Achter de roef is nog een achterruim en helemaal achterin nog een achteronder onder een paviljoendek.

Zeilen op de Lek In 1911 is waarschijnlijk het schip verbouwd voor groter laadvermogen. Dit hield in verlenging van de luikenkap en vervanging van middenroef door een kleine roef achteraan de luikenkap. Verder werd het tuigage verkleind en het braadspil en de strijklier vervangen door een patent ankerlier.

Het schip heeft tot 1954 gezeild, de laatste jaren in combinatie met een opduwer. In dat jaar werd het schip van achter overvaren op de Rijn en zonk. Het werd gelicht en na een jaar verkocht en weer gerepareerd. Tot 1962 heeft het schip als sleepschip gevaren, waarna het als overslagschip voor magnesiet stil kwam te liggen. In 1978 werd het vanwege de slechte staat naar de sloop verkocht.

Vanaf dat moment zijn er pogingen ondernomen om het schip weer te restaureren. Er is toen voor het eerst een motor in geplaatst. Pas als Bart Vermeer het schip in 1989 koopt beginnen de plannen zich te vormen voor de unieke restauratie van het schip. Toch kan Bart dit werk uiteindelijk niet alleen op zich nemen en wordt het schip in 1996 overgedragen aan stichting "Het Rotterdams Zeilschip". In 1997 wordt de restauratie met vele sponsoren in volle gang gezet.

J2-DC
  2010
J2-DC