Spotlight Blokken Beslag Schepen
  Home Rondleiding     Catalogus     Contact     Routebeschrijving  Language English/Dutch
 

 

  Schepen

  VEEL REPLICA'S ZEILEN MET BLOKKEN VAN ORDING BLOCKMAKERS / MANY REPLICAS SAIL WITH OUR BLOCKS

Amsterdam

Toen in het begin van de jaren '80 het idee ontstond een replica van een Oostindiėvaarder te bouwen, werd al snel gedacht aan de Amsterdam. Over dit schip was immers dankzij het uitgebreide onderzoek van de CNA meer dan voldoende materiaal beschikbaar. Door het Bureau voor Scheepsbouw ir. P.H. de Groot werd een haalbaarheidsonderzoek verricht in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Op basis daarvan heeft de Stichting Amsterdam Bouwt Oostindiėvaarder (SABO) in 1985 de replica op stapel gezet.  

Technische gegevens

Vanwege de toekomstige exploitatie van het schip moesten enkele concessies worden gedaan. Zo is het schip gebouwd van tropisch hardhout (iroko), omdat deze houtsoort beter bestand is tegen zoet water dan eikenhout, en de smalle laddertjes, waarover de bemanning vroeger naar boven en beneden klauterde, zijn vervangen door een trappenhuis. De replica van de Amsterdam werd door een team van 400 vrijwilligers onder leiding van Scheepsbouwmeester Cees van der Meer gebouwd. De totale kosten van het project bedroegen ruim 10 miljoen gulden. Sinds 1990 ligt de replica van de Amsterdam met zijn bemanning afgemeerd aan de steigers van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam.

Een paar jaar gelden was de Amsterdam toe aan een grote onderhoudsbeurt. dat gebeurde in Den Helder. Ook tuigage en blokken kregen daarbij een grote beurt in de werkplaats van Ording Blokken in Almere.
J2-DC
 © 2010
J2-DC