Spotlight Blokken Beslag Schepen
  Home Rondleiding     Catalogus     Contact     Routebeschrijving  Language English/Dutch
 

 

  Schepen

  VEEL REPLICA'S ZEILEN MET BLOKKEN VAN ORDING BLOCKMAKERS / MANY REPLICAS SAIL WITH OUR BLOCKS

Flevoaak

De Bataviawerf in Lelystad is in de eerste plaats bekend om de reconstructie van het VOC- schip de Batavia uit 1628. Dit wereldberoemde schip is gedurende het hele jaar te bezichtigen. Daarnaast zijn er diverse ambachtelijke werkplaatsen op de werf, zoals de zeilmakerij, de tuigerij en de beeldsnijderij waar ambachten uit de VOC-tijd herleven. Door de samenwerking tussen de Bataviawerf en het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie (NISA) is een uniek Scheepshistorisch Centrum ontstaan. Dit centrum bestaat voorlopig uit het gebouw van het NISA en het Beurtvaarderspaviljoen met daarin het beurtschip B71. Momenteel wordt op de werf gewerkt aan de bouw van het oorspronkelijk 17de eeuwse oorlogsschip De 7 Provinciën.
Een ander interessant onderdeel van de werf vormt Flevo-aak 'Carla Lammers', een modern ontwerp van een traditioneel rondspantjacht.

Om binnen de opleiding op de Bataviawerf meer armslag te krijgen, heeft men na 1990 besloten tot het bouwen van een aantal kleinere schepen. Omdat het bouwen van houten beroepsschepen verleden tijd is, lag het voor de hand om voor de pleziervaart schepen in hout te bouwen. Een houten schip leeft! Het schip wat binnen die doelstelling als eerste is gebouwd is een geheel nieuw ontwerp: een zogenaamde Flevo-aak. Het schip is uitgerust met zeezwaarden met RVS-beslag en de mast is massief uit één stuk en ongeveer 21 meter lang. De zeilen zijn van moderne, lichte materialen gemaakt en door de eigen leerlingen vervaardigd. De buitenbeslagblokken in de tuigage zijn natuurlijk van Ording.
Flevo-aak 'Carla Lammers'
De zogeheten 'Flevo-aak' is ontworpen door scheepsbouwer Willem Vos. Het is een modern ontwerp van een klassiek rondspantjacht. De aak is een geheel aan de moderne eisen aangepast schip; behalve met zeil is er ook sprake van motorvoortstuwing. Binnen bevindt zich eenvoudig sanitair en een pantry met kookmogelijkheden alsmede zitbanken, tafels en enkele kooien.
In 1996 heeft mevrouw Carla Lammers, de echtgenote van de toenmalige commissaris der Koningin in Flevoland Han Lammers, het schip officieel haar naam gegeven. Na de tewaterlating op 26 mei 2000, wordt de Flevo-aak 'Carla Lammers' ingezet ten behoeve van de Bataviawerf en kunnen er vaartochten op het IJsselmeer mee worden gemaakt.
Gedurende een vast aantal dagen per jaar is het schip, bij wijze van 'Statenjacht' in gebruik bij de Provincie Flevoland voor representatieve doeleinden. Ook met andere bedrijven en instellingen heeft de Bataviawerf een overeenkomst gesloten voor het gebruik van de Flevo-aak. De werf biedt daarbij schip met bemanning, inclusief een gecertificeerde schipper.

Lang over stevens 18,65 meter
Wijd binnen de huid 4,50 meter
Diepgang 1,20 meter
Hoogte van de mast 20 meter
Motor Perkins 135 diesel
Zeiloppervlak 180 m2
Tuigage gaffelgetuigd


J2-DC
 © 2010
J2-DC