Spotlight Blokken Beslag Schepen
  Home Rondleiding     Catalogus     Contact     Routebeschrijving  Language English/Dutch
 

 

  Schepen

  RONDE & PLATBODEMS VAREN MET BLOKKEN VAN ORDING BLOCKMAKERS / MANY SHIPS SAIL WITH OUR BLOCKS

Oud-Hollandse Ronde & Platbodemschepen  

Er bestaat nog steeds een groep mensen met een ongewone liefde voor klassieke houten Friese en Hollandse schepen. Ze onderhouden ze met veel liefde en zeilen er fanatiek mee. Alle onderdelen van de schepen hebben zo hun eigen kenmerken. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de blokken. Van oorsprong waren alle tuigen voorzien van buitenbeslagblokken. Later kwamen om prijstechnische redenen de binnenbeslagblokken in zwang. Gelukkig gaan veel scheepseigenaren bij restauratie er weer toe over om hun schepen zoveel mogelijk hun oorspronkelijk uiterlijk weer terug te geven. De buitenbeslagblokken zijn daar een wezenlijk onderdeel van. Vandaar dat je de laatste jaren weer steeds meer houten schepen ziet varen met de blokken van Ording Blockmakers.

Vanaf begin 1900 zijn er ronde & platbodemjachten in ijzer/staal gebouwd, waaronder de vele Tjalken, Skutsjes, Klippers, Lemsteraken, maar ook de kleinere schepen als de Zeeschouw en de Staverse Jol. De afgelopen jaren zijn er ook diverse schepen/types nieuw gebouwd en van onze blokken voorzien.


Tjotter (fjouweracht) 'Eyseend'

In de schepenlijst van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten is deze tjotter vermeld vanaf het jaar 1963 met als naam van de bouwer Lantinga te IJlst met bouwjaar 1890 aan toegevoegd.


Lemsteraak visserman 'EH 17'

In 2000 begon Pils (Jan Willem) Stofberg
aan de bouw van een 13.44m lange Lemsteraak in visserman uitvoering.
Het is een stoere Lemsteraak, een mooi verloop van berghout en boeisel en een niet te hoge kop en kont.


Fries jacht 'Windbreker'

Elke nieuwbouw opdracht verdient het predicaat “bijzonder”. Bij alle opdrachten die de werf ontvangt is er sprake van een samenspel tussen bouwer en opdrachtgever, resulterend in een bijzonder en uniek product dat voldoet aan de wensen van de toekomstige eigenaar.


Tjalk 'Horizon'

Bijzonder mooie en solide gebouwde Friese tjalk, waarbij men voor techniek, interieur en tuigage voor goede en moderne materialen heeft gekozen. In 2005 te water bij scheepswerf Talsma te Osingahuizen. Ontwerper: Gaastmeer Yacht Design.


Fries jacht 'Circe'

In 1980 door Pier Piersma van de gelijknamige jachtwerf in Heeg gebouwd. De eerste jaren is Aalsmeer de thuishaven, daarna heeft het jacht jaren gevaren op de wateren rond Giethoorn. Na verkoop in 2004 is het schip weer terug in Friesland.


Staverse Jol 'Zuiderzee'

Staverse Jol Zuiderzee (8m), gebouwd naar ontwerp van J.K. Gipon, bij De Scheepsbouwers in Werkendam in 2002/2003 getuigd met buitenbeslagblokken van Ording Blockmakers.


Boeier 'Constanter'

De boeier Constanter is al sinds 1901 in bezit van de familie Halbertsma. Het prachtig gelijnde schip is in 1877 gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee. Met het gepiekte onderwaterschip, het geveegde achterschip en een fanatieke bemanning wint de boeier al meer dan een eeuw menige wedstrijd.


Boeier 'Tjet Rixt'

Het is één van de oudste nog varende boeiers: de Tjet Rixt. Na een ingrijpende restauratie die meer dan tien jaar heeft geduurd komt het vlaggenschip van het Zuiderzeemuseum in 2008 weer in de vaart gekomen. De boeier Tjet Rixt is in 1843 gebouwd op de beroemde werf van Eeltje Teadzes Holtrop (1768 – 1848) te IJlst.


J2-DC
 © 2010
J2-DC