Spotlight Blokken Beslag Schepen
  Home Rondleiding     Catalogus     Contact     Routebeschrijving  Language English/Dutch
 

 

  Schepen

  WANTIJ KOTTERS ZEILEN MET BLOKKEN VAN ORDING BLOCKMAKERS / WANTIJ CUTTERS SAIL WITH OUR BLOCKS

De Wantij-serie van Peter Schouten

Naast het allerhande nieuwbouw- en restauratieprojecten vond Scheepstimmerman Peter Schouten uit Kortenhoef in 2000/2001 de tijd om een scheepje voor zichzelf te bouwen. Een scheeptype WT25 ('Wantij') dat uitermate geschikt is voor binnenwateren en Waddenzee. Uitgerust met een midzwaard om droog te kunnen vallen.
Als vervolg op dit ontwerp werd na twee jaar timmeren, bij Peter Schouten in Kortenhoef in 2007 een 9 m lange mahoniehouten kotter, een WT30, te water gelaten. Het is een grotere versie van de WT25 waarvan Schouten al twee schepen al twee schepen heeft gebouwd

Wantij 25

Een scheepje dat uitermate geschikt is om droog te vallen, maar ook om ‘even’ over te kunnen steken en de Engelse oostkust te ontdekken. Een innovatief ontwerp, omdat het nu eens écht iets nieuws is!Bij het tekenen van het lijnenplan van de WT25 heeft Peter zich laten inspireren door Engelse werkscheepjes, met name de Bawley. Hij stelde echter als eis dat hij met zijn nieuwe scheepje moest kunnen droogvallen op het Wad. Dus kwam er een zware, holle rvs kielbalk onder het schip met daarop een rvs zwaardkast met een 12 mm dik rvs 100 kg zwaar midzwaard. In de kielbalk werd een ton lood gegoten.

 De romp en opbouw zijn helemaal van 2,5 cm dikke Frans eiken gangen gebouwd en het dek is van iroko. Onder de ruime met eiken betimmerde kuip staat een 2 cilinder 16 pk Vetus diesel. De inrichting is eenvoudig gehouden. De hoogte onder het kajuitdak is 1,65 m en onder het voordek is een tweepersoons kooi gemaakt, waarop je rechtop kunt zitten. In de kajuit zijn twee banken, waaronder laden, een kombuis en een grote kast. Alles is – als het moet – in enkele uren te verwijderen. Het grote voordeel daarvan is dat je later overal nog bij kan.
Mast en rondhouten zijn door hem zelf gemaakt en blokken en beslag zijn natuurlijk afkomstig van Georg Ording.

 

Wantij 30

Peter wilde een groter schip en kwam, na het maken van een voorontwerp op een lengte van 9 meter uit. Die lengte is nodig om voldoende ruimte in de kajuit te hebben voor de zwaardkast, zonder dat deze een sta-in-de-weg wordt. Hij nam contact op met een jachtontwerper en toen de lijnen eenmaal op het beeldscherm getoverd waren, kon het verfijnen beginnen. Boven water is de romp duidelijk voller geworden, terwijl het schip onder water scherper is gemaakt en er zo veel mogelijk afhaalde. Ook de plaats van het drukkingspunt kon op de computer veel nauwkeuriger worden bepaald dan in het verleden.

De bouw van het schip duurde, mede omdat er de nodige klussen voor klanten gedaan moesten worden, zo'n twee jaar. Peter's rechterhand Hanno Opschoor deed, behalve het meewerken aan het bouwen van de romp, ook een groot deel van de intimmering. Georg Ording leverde natuurlijk het beslag en de blokken.

Peter Schouten, Kortenhoef, tel. (0350) 656 29 32
Internet: www.peter-schouten.nl

(Bron: Spiegel der Zeilvaart)

J2-DC
 © 2010
J2-DC